Autor: Jolana Holáňová
Tato kořenová zelenina, která je rovněž přezdívaná jako peruánský ženšen, se v přírodní medicíně používá už celá tisíciletí. Obsahuje totiž více jak 60 zdraví prospěšných látek, z nichž mezi nejvýznamnější patří aminokyseliny, hořčík, zinek, draslík a vitamíny skupiny B. Díky těmto vlastnostem byla Maca v dobách Inků uctívána jako posvátná rostlina, jež se konzumovala ve formě pokrmu i léku.
Maca roste v několika odrůdách, a to žluté, černé a červené. Právě poslední zmiňovaná má skutečně unikátní složení, jež se vyznačuje vysokým množstvím antioxidantů, aminokyselin a fytonutrientů. Tyto látky mají pozitivní vliv při boji proti bakteriálním a virovým onemocněním. Navíc maca červená je doporučována i dětem již od 3 let. Oblíbí si její příjemnou sladkou chuť připomínající karamel nebo oříšky.
Maca peruánská je v prvé řadě označována za velmi silný adaptogen, jenž posiluje psychickou pohodu. Zvyšuje odolnost vůči stresu, zmírňuje úzkosti, podporuje fyzickou vitalitu. Proč je maca přezdívána peruánskou viagrou? Významně zvyšuje libido, při dlouhodobém užívání pomáhá při mužské impotenci či ženské frigiditě. S tím souvisí i zvýšení plodnosti, neboť reguluje hladiny estrogenu a progesteronu. U žen potlačuje bolestivou menstruaci a tlumí příznaky menopauzy. Je vhodným prostředkem na anémii a používá se jako prevence osteoporózy. V neposlední řadě dokáže zmírnit projevy akné a předchází vypadávání vlasů.
Želatinovaná maca si zachovává maximální množství zdraví prospěšných látek, pro tělo je snadno stravitelná. Jelikož se prášek z Macy velmi lehce rozpouští, lze přidávat čajovou lžičku do jogurtu, ovesné kaše, smoothie, teplých nápojů atd. Toto dávkování poté můžete postupně zvyšovat.
Zdroj foto: Woldoshop.cz
[ registrace ]
4489 modelek a 1145 modelů, 2013 fotografů, 68 kadeřníků, 302 vizážistů, 110 návrhářů, 436 agentur, 223 fotoreportů, 62207 fotografií v 11121 galeriích