Autor: Jolana Holáňová
Staré přísloví říká, že ve víně je pravda. Francouzi na něj nedají dopustit. Dává vyniknout chuti jídla, ale poslouží i jako skvělý dar. Jednu otázku je však potřeba vyřešit dříve, než se pustíte do nakupování.
Jak rozpoznat dobré červené víno od toho méně kvalitního? Existuje mnoho kritérií, podle kterých lze vybírat. Jedno je však jisté. Chuť bude pokaždé trochu jiná.
Uvádí, že sklenička vína denně je prospěšná ke zdraví. Tak proč nepodpořit svůj zdravotní stav a občas si nějakou nedopřát? A jak se vyznat v tom nepřeberném množství nabídky?
Úplným základem by měla být čirost vína. V žádném případě by neměl být viděn žádný zákal. Ten může být známkou toho, že víno je znehodnocené mikroorganismy, které si začaly žít svým vlastním životem. A vy jako správní ochránci přírody byste je měli nechat v klidu a raději se poohlédnout po jiné láhvi.
V případě, že chcete zajít o úroveň dále a mít jistotu dobrého vína, zkuste jednoduchý patnáctiminutový test.
Víno párkrát ochutnejte a pak nechte 15 minut odpočívat. Je chuť stejná, lepší nebo horší? V prvních dvou případech před vámi stojí minimálně průměrné víno. V posledním případě už je kvalita horší a víno je určené k rychlé konzumaci.
Vnímejte jej i čichem. Pokud má příjemnou vůni i po té čtvrthodince, nebo dokonce voní ještě lépe, jste vlastníkem kvalitní lahve.
Určitě jste slyšeli, že některá vína mají cenu zlata. Ovšem ne každé zaprášené víno, které najdete ve sklepě je poklad.
Ne všechny druhy červeného vína jsou totiž určené k archivaci. Takže ne každé víno, které najdete na staré půdě, bude dobré i po letech.
Tichá nebo přírodní vína musíte zkonzumovat v řádu let od zakoupení. To však neznamená, že tyto krátkodobější druhy vín jsou horší než ty archivní. Metody zpracování jen nedovolí dlouhodobé skladování.
Všechna vína se musí uchovávat v určitých podmínkách. Pokud to tak není, tak i staré a drahé víno můžete velmi dobře znehodnotit. Proto je důležité vybrat i správné místo, kde jej koupíte. Dobrá vinotéka bude lepší než supermarket.
Odrůda dává vínu jeho základní chuť. Ovšem celkový výsledek záleží také na oblasti, způsobu pěstování, vinaři i zpracování. A i na samotném roce sklizně.
Sluneční svit a déšť mají do výsledku také hodně co mluvit. Proto je kladen důraz nejen na odrůdu, ale i na ročník.
Za nekorunované krále jsou považovány odrůdy Merlot a Pinot Noir.
Cabernet Sauvignon, Primitivo, Nebbiolo nebo Grenache vytvářejí většinou těžší vína s větším množství tříslovin a velmi tmavou barvou.
Od odrůdy Gamay čekejte spíše ovocnou chuť jemnějšího charakteru.
Také dochuť je zajímavým ukazatelem toho, zda máte v rukou dobrou láhev. Pokud ji na jazyku cítíte, alespoň 10 vteřin a je vám to příjemné, tak máte vyhráno. V případě, že doba bude delší než 30 vteřin, chutnáte opravdu skvělé víno. A to si žádá opravdovou pozornost.
Cena může být zajímavým ukazatelem toho, zda v ruce třímáte láhev dobrého vína nebo ne. Ovšem není úplně všespásnou.
Lze říci, že produkty v řádech stovek budou lepší kvality než ty levnější.
Vysoká cena však nezajistí to, že vám víno bude chutnat. Chuť a preference jsou velmi individuální záležitostí, která se v čase mění. Na vaše chuťové pohárky má vliv dokonce i vaše váha.
Ať je cenovka jakákoliv, je lepší kupovat vína ve vinotéce než v obchodním řetězci. Podmínky skladování se v obou případech mohou velmi zásadně lišit. A i víno vyšší cenové kategorie se může díky špatnému zacházení proměnit v něco, co se vám pít chtít nebude.
Už jste někdy dobrali při pití vína pravdy?
Zdroj foto: Vinigrande.cz, Pixabay.com
[ registrace ]
4489 modelek a 1145 modelů, 2013 fotografů, 68 kadeřníků, 302 vizážistů, 110 návrhářů, 436 agentur, 223 fotoreportů, 62207 fotografií v 11121 galeriích